دسته: فلسفه

ایدئولوژی خوب است یا بد؟
ایدئولوژی را میتوان شبیه به نقشهای دانست که مسیر زندگی ما را روشن میکند. همانطور که نقشه به ما کمک میکند تا مقصد سفرمان را بیابیم و از پیچیدگیهای جغرافیایی عبور کنیم، ایدئولوژی نیز با تکیه بر مجموعهای از باورها و ارزشها، به ما در درک جهان و تعیین جایگاهمان در آن یاری میرساند. (بیشتر…)

عقلانیت به زبان ساده
عقل و عقلانیت: دو مفهوم مرتبط اما متفاوت (بیشتر…)

ارزیابی نقادانه متن
تصور کنید شرلوک هولمز، ذرهبین خود را بر روی یک متن گرفته است. او با همان دقت و وسواسی که سرنخهای یک جنایت را موشکافی میکند، اکنون آماده است تا تار و پود این متن را از هم باز کند. پرامپت زیر، در واقع، طرحی دقیق و گامبهگام برای بررسی یک متن است که از هوش مصنوعی میخواهد تا همچون شرلوک، متن مورد نظر را زیر ذرهبین تفکر نقادانه قرار دهد و تمام زوایای پنهان آن را آشکار سازد. (بیشتر…)

تیغ هانلون: همه بدخواه شما نیستند.
تیغ هانلون (Hanlon’s Razor): تیغ هانلون یک مدل ذهنی مفید است که میتوان آن را در یک جمله خلاصه کرد:
«هرگز آنچه را که میتوان با لغزش یا کوتاهی توجیه کرد، به بدخواهی نسبت ندهید.»

آرمان شهر اسلامی: عدالت یا آزادی
در جوامع معاصر، بحث آزادی اغلب به عنوان یکی از ارزشهای اصلی مطرح میشود؛ اما از منظر اسلامی – به ویژه در تفکر شیعی – آرمان شهر اسلامی بر پایه عدالت بنا شده است نه آزادی. در اسلام، هدف از حکومت، تحقق عدالت در تمامی سطوح زندگی است. آرمان شهر اسلامی، شهری است که در آن عدالت به معنای توزیع منصفانه ثروت برای همه برقرار است. و همه در رفاه کامل زندگی میکنند. در این نظام، آزادی فردی محدود به چارچوب رعایت ارزشها و هنجارهای شرعی میشود؛ چرا که آزادی فردی میتواند به نقض دستورات الهی منجر شود. (بیشتر…)