Digital Audio

نوشته حسین بهنودی در ۱۰ مرداد ۱۳۹۹

صدا همان جنبش ملکول‌هاست. که در اثر برخورد با یکدیگر از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل می‌شود.

فرکانس: تعداد موج در ثانیه است. واحد آن هرتز (Hz) است.

فرکانس صدا (زیر یا بم)

  • بم: فرکانس پایین (صدای طبل)
  • زیر: فرکانس بالا (صدای پرندگان)

بازه شنوایی و تولید صدا

  • گوش انسان می‌تواند به طور متوسط فرکانس‌های بین ۲۰ هرتز تا ۲۰ هزار هرتز را بشنود.
  • بازه فرکانس‌هایی که انسان می‌تواند با دهان تولید کند از ۸۵ هرتز تا ۱۱۰۰ هرتز است.
  • اینفراسوند (infrasound): صداهای با فرکانس‌های کمتر از بازه شنوایی انسان
  • اولتراسوند (ultrasound): صداهای با فرکانس‌های بالاتر از بازه شنوایی انسان

در نمودار زیر می توانید بازه شنوایی و تولید صدای چند حیوان را ببینید.

بسیاری از حیوانات می‌توانند صداهای خارج از بازه شنوایی انسان را تولید کنند و یا بشنوند.

بلندی صدا: بلندی امواج است و با واحد دسی‌بل (dB) اندازه گیری می‌شود.

بلندی صدای بیش از 80dB می تواند صدمات غیر قابل بازگشت به گوش انسان وارد سازد.

ضبط صدا

توماس ادیسون در سال ۱۸۷۷ اولین فونوگراف (دستگاه ضبط و پخش صدا) را ساخت.

روش‌های ضبط صدا

  • آنالوگ: روی صفحات گرامافون یا نوار کاست ضبط می‌شوند،
    شکل امواج صدا را دقیقا ثبت می‌کنند.

  • دیجیتال: روی حافظه‌های دیجیتال ذخیره می‌شوند،
    سطح انرژی صوتی را در پریودهای زمانی مساوی ثبت می‌کنند.

سرعت نمونه‌برداری (Sample rates): چند بار در ثانیه (هرتز) از امواج صوتی نمونه برداری می‌شود.

دقت نمونه‌برداری (Sample format): برای ثبت هر نمونه چند بیت اختصاص داده می‌شود.

عوامل کاهش کیفیت

  • تنظیم نادرست ورودی(clipping)

  • سرعت نمونه‌برداری پایین

  • دقت نمونه‌برداری پایین

ذخیره سازی

فایل‌های صدا می‌توانند بسیار بزرگ شوند. برای کاهش اندازه آنها روش‌های گوناگونی وجود دارد.

برای آگاهی بیشتر مقاله‌های کدک چیست؟ و کانتینر چیست؟ را بخوانید.